Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Προβλήματα και ελλείψεις στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Μυκόνου.



Προβλήματα και ελλείψεις που αφορούν στη δομή και τη λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στη διαβίωση των  εκπαιδευτικών στο νησί της Μυκόνου.

1)
Απουσία Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Επισυνάπτουμε σε άλλο έγγραφο τη νομοθεσία που αφορά τη σύσταση Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (νόμος 1566/1985). Σας επισημαίνουμε ότι η Μύκονος είναι ένας από τους ελάχιστους (ίσως και ο μοναδικός) Δήμους στην Ελλάδα που δεν έχουν Δημοτική Επιτροπή Παιδείας. Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν επανειλημμένως έχουμε διατυπώσει αίτημα προφορικά και γραπτά για σύστασή της αλλά παρά τις θετικές διαβεβαιώσεις της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής δεν έγινε καμία απόπειρα για τη συγκρότησή της. Τίθεται για άλλη μια φορά άμεση ανάγκης συγκρότησης και λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας στο νησί, ζήτημα που αποτελεί ευθύνη πρωτίστως της Δημοτικής Αρχής αλλά και όλων των δημοτικών συμβούλων και πρέπει άμεσα να τεθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο του νησιού.
2)
Έλλειψη κτιριακής άδειας για το Γυμνάσιο Μυκόνου – Πρόβλημα δημιουργίας νέων αιθουσών στο Γυμνάσιο – Πρόβλημα διενέργειας ελέγχου στατικής επάρκειας για το σχολείο – Πρόβλημα σύστασης πυροσβεστικής εστίας (φωλιάς) στο Γυμνάσιο.
Δεν μπορούμε να έχουμε νέες αίθουσες διδασκαλίας λόγω έλλειψης κτιριακής άδειας για το σχολείο. Το Γυμνάσιο Μυκόνου πρόσφατα μάθαμε ότι δεν έχει κτιριακή άδεια, κοινώς είναι ένα κτίριο το οποίο δεν έχει άδεια από την πολεοδομία της Σύρου. Αυτή η παράλειψη πολλών ετών από την εκάστοτε δημοτική αρχή του νησιού δημιουργεί σήμερα πολλαπλά προβλήματα στο σχολείο του Γυμνασίου.  Βάσει της κείμενης νομοθεσίας που αφορά τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη τα τμήματα των μαθητών στο Γυμνάσιο Μυκόνου και συγκεκριμένα στην Α΄ Γυμνασίου θα έπρεπε να ήταν περισσότερα (6 αντίγια 5) πράγμα το οποίο θα σήμαινε καλύτερες συνθήκες διδασκαλίες,ευνοικότερο περιβάλλον  μάθησης για τους μαθητές αλλά και περισσότερες θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών στο σχολείο, γεγονός θετικό τόσο εργασιακά όσο και λειτουργικά για τις ανάγκες του σχολείου. Όμως οι αίθουσες διδασκαλίας του σχολείου δεν επαρκούν για να υπάρχουν παραπάνω από 14 αίθουσες -τμήματα μαθητών μέσα στο σχολείο. Άρα προκύπτει άμεσα το ζήτημα δημιουργίας αιθουσών για το σχολείο γεγονός που μπλοκάρεται από το πρόβλημα κτιριακήςαδειοδότησης . 

Δεν μπορούμε να συστήσουμε πυροσβετική εστία ούτε να κάνουμε έλεγχο στατικής επάρκειας στο σχολείο λόγω έλλειψης κτιριακής άδειας του σχολείου. Η πυρασφάλεια του σχολείου απαιτεί την σύσταση μιας πυροσβεστικής εστίας για το σχολείο και η σεισμοπροστασία και πυροπροστασία του σχολείου απαιτεί έλεχγο στατικής επάρκειας για το σχολικό κτίριο του Γυμνασίου Μυκόνου. Και τα δύο δεν μπορούν να προχωρήσουν λόγω έλλειψης κτιριακής άδειας για το κτίριο του Γυμνασίου Μυκόνου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ελλείψεις καιπαραβλέψεις σχετικά με την ασφάλεια των μαθητών του σχολείου.Τίθεται άμεσα ζήτημα νομιμοποίησης του κτιρίου του Γυμνασίου Μυκόνου από την αρμόδια υπηρεσία της Δημοτικής αρχής ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία κρίνεται αρμόδια για τις απαραίτητες ενέργειες.
3)
Ελλείψεις καθηγητών στο νησι, ελλείψεις τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας, πρόσθετης διδακτικής στήριξης,ένταξης και παράλληλης στήριξης, τμημάτων υποδοχής. Τα κενά που υπάρχουν σήμερα στο νησί είναι τα εξής: Γυμνάσιο Μυκόνου:Λείπουν καθηγητές τεχνολογίας και οικιακής οικονομίας, Γενικό Λύκειο Μυκόνου: Λείπει θεολόγος ΕΠΑΛ Μυκόνου: Λείπουν καθηγητές με τις ειδικότητες του μαθηματικού, διοίκησης επιχειρήσεων και ηλεκτρολόγου μηχανικού. Όμως εκτός από τα παραπάνω κενάυπάρχει παντελής έλλειψη στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού, τμημάτων ένταξης και παράλληλης στήριξης (για τα παιδιά με μαθησιακές δυσιολίες και δυσλεξία, συγκεκριμένα στο Γυμνάσιο υπάρχει μαθητής κωφάλαλος για τον οποίο δεν υπάρχει “ειδικός” καθηγητής!), τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης (για τους μαθητές που χρειάζονται επιπλέον ενίσχυση σε συγκεκριμένα μαθήματα σε Γυμνάσιο και Λύκειο) και τμημάτων υποδοχής (για ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς και παλιννοστούντες μαθητές). Θεωρείται αναγκαία κάθε δυνατή παρέμβασή της Δημοτικής Αρχής του νησιού και με κάθε τρόπο, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα τα εκπαιδευτικά κενά στο νησί και να λειτουργήσουν άμεσα οι εκπαιδευτικές δομές που είναι απαραίτητες για την προάσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
4)
Ελλιπής χρηματοδότηση σχολικών επιτροπών. Όπως θα γνωρίζετε η ελλιπής χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους αλλά και θέτει σοβαρά ερωτηματικά για τη δυνατότητα αποπληρωμής των λειτουργικών εξόδων και αναγκών των σχολείων κατά τη διάρκεια της χρονιάς (θέρμανση, αναλώσιμα, λειτουργικά έξοδα). Ήδη σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών τα έξοδα για επισκευές και λειτουργικά έξοδα στα σχολεία μας ανέλαβαν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων. Το γεγονός αυτό έλυσε προσωρινά το πρόβλημα όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη λύση, καθώς οι γονείς ούτε υποχρεωμένοι είναι άλλα ούτε τη δυνατότητα θα έχουν να πληρώνουν τις δαπάνες για τα σχολεία συνέχεια. Είναι ανάγκη η δημοτική άρχή να προβεί σε κάθε νόμιμη και θεμιτή ενέργεια, προκειμένου να διασφαλιστεί η κάλυψη των εξόδων και των δαπανών των σχολείων με άμεση, έγκαιρη και επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.
5)
Ακρίβεια ενοικίων που καθιστά δύσκολη έως δυσβάσταχτη τη διαβίωση των εκπαιδευτικών στο νησί. Ύστερα και από τις μειώσεις μισθών που υπέστησαν οιεκπαιδευτικοί τα τρία τελευταία χρόνια (μείωση μισθών από 10 – 40%)  με το νέο μισθολόγιο η διαβίωση στο νησί της Μυκόνου είναι σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα δύσκολη έως δυσβάσταχτη, τη στιγμή μάλιστα που πολλοί εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να υπηρετούν μακριά από τη σπίτι και την οικογένειά τους και επωμίζονται παράλληλα πολλά άλλα έξοδα. (συντήρηση δεύτερης οικίας στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, έξοδα μετακινήσεων, λειτουργικά έξοδα διαβίωσης στο νησί). Θεωρείται άμεσα αναγκαία μια αμοιβαία προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής του νησιού σε συνεργασία με ιδιώτες – ενοικιαστές ακινήτων στο νησί, προκειμένου να επιτευχθεί δραστική μείωση των ενοικίων στο νησί ή να εξευρεθούν άλλοι τρόποι για να εξασφαλιστούν καταλύματα σε προσιτές τιμές για εκπαιδευτικούς.



Οι αντιπρόσωποι της Α΄ ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ στο νησί της Μυκόνου
Δημήτρης Παπαδημητρίου
Κώστας Ραμπαλάκος
Ζαχαρούλα Καυκιά
Γιώργος Σούγιαννης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου