Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Η αλήθεια για το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου

 
Στο Φύλλο #07 της περιοδικής έκδοσης της Κ.Ε.Πο.Μ. "σκορδιαλλός" δημοσιεύεται στις σελίδες 1-2, άρθρο με τίτλο "Τι συμβαίνει τελικά με το Λιμενικό Ταμείο;". Εκεί ο αρθρογράφος δίνει την δική του εξήγηση για τα προβλήματα που αντιμετώπισε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο τον τελευταίο χρόνο.

Αφού λοιπόν μας εξηγεί ποιά ήταν αυτά τα προβλήματα και γίνεται μία αναδρομή στην λειτουργία του Λιμενικού Ταμείου στην Μύκονο από το 2003 μέχρι σήμερα, φτάνει στο σημείο της περίφημης "τροποποίησης" του αριθμού των μελών του Δ.Σ. του ΔΛΜ από 7 σε 9 από τον Δήμαρχο κ. Κουσαθανά-Μέγα (Συνεδρίαση Δ.Σ. του Δήμου Μυκόνου 28 Απριλίου 2011).

Κάπου εκεί ξεκινάνε τα αυθαίρετα συμπεράσματα του αρθρογράφου και η εκτός λογικής επιχειρηματολογία, στο πλαίσιο της αέναης προσπάθειας να ταυτιστούν τα δύο πρόσωπα - ο Δήμαρχος κ. Κουσαθανάς-Μέγας και ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φιορεντίνος - ως εξίσου υπαίτιοι για τα προβλήματα του νησιού, παρά το γεγονός ότι ο πρώτος ασκεί διοίκηση κι ο δεύτερος την ελέγχει. 

Ας δούμε όμως τα επίμαχα σημεία ένα προς ένα.
Αρχικά, για την παράνομη τροποποίηση του αριθμού των μελών από 7 σε 9 (βλ. Άρθρο 28 Ν. 2738/1999), σημειώνεται ότι αυτό έγινε "με απλές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ως κράτος εν κράτει" και διερωτάται ο αρθρογράφος αν αυτό αποτελεί "Τυπική ίσως αντίδραση κάποιου που θεωρεί ότι όλα είναι δικά του, άρα και όλα επιτρέπονται;". Εδώ θα πρέπει να δώσουμε την πραγματική διάσταση των πραγμάτων όπως προκύπτει από τα γεγονότα.

Ο Δήμαρχος προτίμησε να πάρει παράνομη απόφαση για την αλλαγή σύστασης του Δ.Σ. του ΔΛΤ και ουσιαστικά να το θέσει εκτός λειτουργίας για περίπου έναν χρόνο, απλά και μόνο για να επιβάλλει το δικό του. Με απλά λόγια, η νοοτροπία του κ. Κουσαθανά-Μέγα είναι όπου δεν περνάει η γνώμη του με την πλειοψηφία, να μην προσπαθεί να πείσει τους αντιπάλους του για αυτήν αλλά να την επιβάλλει παρανόμως, ακυρώνοντας την ορθή λειτουργία των θεσμών, διακινδυνεύοντας την λειτουργία των δημοτικών οργάνων και αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία.

Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούσε ο Δήμαρχος το ΔΛΤ, την κατάσταση προσπάθησε να περισώσει ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης. Ο κ. Φιορεντίνος επιχείρησε επανειλημμένως να τον συνετίσει ζητώντας του την ημέρα της παράνομης απόφασης σε κατ' ιδίαν συζήτηση, να κάνει το εξής: αφ' ενός το ΛΤ να συνεχίσει να παίρνει αποφάσεις με την ισχύουσα 7μελή σύστασή του, προκειμένου να διαφυλαχθεί η νομιμότητα και να μην βρεθεί κανένα μέλος του υπόλογο στην δικαιοσύνη για παράβαση καθήκοντος και αφ' ετέρου, εφόσον το επιθυμεί, να κάνει παράλληλα τις ενέργειές του στα αρμόδια όργανα για να πετύχει την νόμιμη αλλαγή του Δ.Σ. από 7μελές σε 9μελές. Σε περίπτωση που δικαιωνόταν, θα μπορούσε διαθέτοντας την πλειοψηφία, να αλλάξει όλες τις αποφάσεις που ήθελε, νόμιμα και καθαρά. Αντί αυτού όμως ο Δήμαρχος προτίμησε τον καταστροφικό δρόμο των παράνομων αποφάσεων που τελικά και δεν το δικαίωσαν και τον εξέθεσαν και έβλαψαν τον τόπο του.

Από την στιγμή λοιπόν που δεν εισακούστηκαν οι παρακλήσεις του, ο κ. Φιορεντίνος ήταν υποχρεωμένος να καταγγείλει την παρανομη απόφαση προκειμένου να διασφαλιστεί η νόμιμη λειτουργία του ΔΛΤ και η νόμιμη λήψη αποφάσεων από τα μέλη του. Την προσπάθειά του για την διαφάλιση της νομιμότητας στην λειτουργία του ΔΛΤ, ο κ. Φιορεντίνος την συνέχισε και εγγράφως αποστέλλωντας δύο επιστολές (21.06.2011 και 26.06.2011) στον Δήμαρχο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΔΛΤ, στις οποίες αφού επισημαίνει ότι "κάθε συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου με την ΝΕΑ του σύσταση είναι παράνομη και συνιστά παράβαση καθήκοντος και ποινικά αδικήματα για τους συμμετέχοντες στην συνεδρίαση", ζητάει "Προκειμένου να μπορέσει να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Λιμενικού Ταμείου και το σημαντικό του έργο, εν μέσω μάλιστα της θερινής περιόδου, σας καλούμε όπως ακυρώσετε την συνεδρίαση της Πέμπτης 23/6/2011 και να προγραμματίσετε κανονική συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου, με την προηγούμενη νόμιμη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου". Βεβαίως και πάλι δεν εισακούστηκε, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ενώ λοιπόν έχουν συμβεί αυτά, ο αρθρογράφος του "σκορδιαλλού", αναφέρει ότι "Άμεσα ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, αντί με την σειρά του να προσπαθήσει να λογικεύσει τον δήμαρχο και να του δείξει το άτοπο, αρχίζει τις οχλήσεις σε όλα τα επίπεδα". Εδώ, πέρα από το ότι τα γεγονότα τον διαψεύδουν, ανακάλυψε ότι ο Δήμαρχος είναι άνθρωπος που λογικεύεται, ενώ καταδικάζει τις οχλήσεις στα αρμόδια όργανα εκ τους ασφαλούς, με την αφέλεια που θα το έκανε κάποιος που δεν συμμετέχει σε κανένα δημοτικό όργανο και άρα οι συνέπειες παράβασης του νόμου δεν τον αγγίζουν. 

Βέβαια, δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο ο αρθρογράφος να τα έβρισκε με τον Δήμαρχο και να τον λογίκευε αν του έδειχνε εκείνος το "άτοπο" κι έτσι να μην αναγκάζονταν να αρχίσει τις οχλήσεις. Παρ' όλα αυτά, η πρόσφατη ιστορία έδειξε ότι ούτε η πλευρά της Κ.Ε.Πο.Μ. τα καταφέρνει σε αυτόν τον τομέα, αφού το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον Δήμο για την διαχείριση των σκουπιδιών και θα πληρώσουν οι Μυκονιάτες από την τσέπη τους, σε δικές της "οχλήσεις" στα αρμόδια όργανα οφείλεται (βλ. καταγγελία Δέσποινας Νάζου επι κεφαλής ΚΕΠΟΜ στις 14/02/2011 στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου). Και στις δύο περιπτώσεις (σκουπίδια και λιμενικό ταμείο) δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο, αν ο Δήμαρχος έδειχνε στοιχειώδη δείγματα κατανόησης και συνεννόησης για το καλό του τόπου, πράγμα που για πολλοστή φορά δεν έκανε με αποτέλεσμα να πληρώνουμε πρόστιμα και να μην υπάρχουν λεφτά ούτε για λάμπες στο Νέο Λιμάνι...

Συνεπώς, τα συμπεράσματα τύπου "ο τόπος...βγήκε τραυματισμένος από μία διελκυστίνδα μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, χωρίς καμμιά απολύτως ουσία" ενώ είναι σαφές ότι ο Δήμαρχος έχει και σε αυτή την περίπτωση εξ ολοκλήρου την ευθύνη, καταδεικνύουν την προσπάθειά τους να καταστούν υπεύθυνες και οι δύο πλευρές μήπως και καρπωθεί η Κ.Ε.Πο.Μ τα πολιτικά οφέλη από την φθορά τους. 

2 σχόλια:

  1. Κύριε ή κυρία αρθρογράφε Α.Μ. του Σκορδιαλλού Μέχρι χτες το πρόβλημα της ΚΕΠΟΜ ήταν ο Χρήστος Βερώνης. Εδώ και λίγο καιρό η ΚΕΠΟΜ φαίνεται να έχει πρόβλημα και με τον Αντρέα Φιορεντίνο. Και μάλιστα μεγαλύτερο από ό,τι δείχνει να έχει με τον κύριο Μέγα Δήμαρχο, ή τον κύριο Κορνίβα Αντιδήμαρχο κλπ. Μήπως η ΚΕΠΟΜ βρίσκει τρόπο συνεννόησης με την δημοτική αρχή και της το χαλάει η αξιωματική αντιπολίτευση; Κατά την προσωπικήν μου άποψιν, για το καλό του τόπου και μόνον υπάρχει μια οδός και μόνον: Αυτή της ενότητας της αντιπολίτευσης απέναντι στην ανικανότητα της διοίκησης. Οτιδήποτε άλλο, προσωπικά, το θεωρώ απλή δημαγωγία και το καταγγέλλω δημόσια και επώνυμα.
    Αυτά και σας χαιρετώ
    Άννα Λοΐζου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΟΥ ΑΝΝΑ ΚΑΛΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΣΥ ( ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ) ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΓΚΑΙΜΠΕΛΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΡΙΞΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΛΑΣΠΗ ΜΠΟΡΕΙΣ, ΚΑΠΟΥ ΘΑ ΚΟΛΗΣΕΙ ! ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ. ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΚΡΙΤΚΑΡΕΙΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑΣ . Φ.ΜΕΝΑΡΔΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή